ギャラリーカフェKantan (旧「ギャラリー&カフェ」)では、武蔵野美術大学教授・前大分県立美術館館長の新見隆氏の監修による、文学、小説や詩、音楽や美術家にちなんだ美食の風景を紹介する「レストラン・リテラチュール」ランチメニューを7月1日(水)より開始いたします。
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高級洋食の懐かしさ、あるいは、絶品クロケット
山本嘉次郎『日本三大洋食考』にも登場するコロッケは、果たしてオランダのクロケットが元祖か? 画家クレーのコロッケレシピも想い浮かべて。石倉聖二流「那須名物鱒鮭を薫製したサーモンクロケット」に、定番「合い挽き肉じゃが春夏味コロッケ」の対決。
天才前衛音楽家から、亡命ロシアまで。キャベツ愛ロールキャベツ
亡き武満徹が、最後の病床で描いた、若い頃食べた、金だらいキャベツ煮。亡命ロシア人がニューヨークで懐かしんだ、ロシア正調キャベツ・スープ。STAUBにたっぷりの、牛すじ肉旨味出汁、キャベツ出汁をどうぞ。
織田作カレーか、「絶望」的野菜微塵切りドライカレー
浪速名物「自由軒」の混ぜ込みカレーは、織田作之助『夫婦善哉』で有名に。長田弘『食卓一期一会』に登場する、野菜微塵切り、夏に抜群「絶望のスパゲッティ」をアレンジした、那須野菜たっぷりの、目玉地鶏焼き付き豪華カレー。
各¥ 1,700(新見 隆イラストカード付き)
新見 隆 Ryu Niimi
1958年、広島県尾道市生まれ。慶應義塾大学フランス文学科卒業。武蔵野美術大学教授。アートビオトープ那須文化顧問。イサム・ノグチ庭園美術館学芸顧問。元大分県立美術館館長。キュレーター、美術評論家、美術家。『キュレーターの極上芸術案内』、『イサム・ノグチ-庭の芸術への旅』(武蔵野美術大学出版局)など。2011年「ウィーン工房1903-1932」展(パナソニック汐留美術館)の監修によって西洋美術振興財団学術賞を受賞。人形、コラージュや箱、食のスケッチの展覧会を開いている。
「誰にでもできるコラージュ、プリコラージュワークショップ」をアートビオトープ で隔週土曜日に開催中。詳しくは、こちら
Gallery Café Kantan (formerly "Gallery & Cafe") introduces new lunch menu as the sceneries of gastronomy related to literature, music and art under the supervision of Takashi Niimi, a professor at Musashino Art University and former director of Oita Prefectural Museum of Art. The "Restaurant Literature" will start from Wednesday, July 1st.
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Nostalgia for posh Western food
Or, the exquisite croquet
Croquettes described in "Three Major Western Food in Japan" by Kojiro Yamamoto might have been originally from the Dutch. Imagine the croquette recipe by painter Paul Klee. It is a showdown between "Nasu specialty smoked salmon croquette" by Seiji Ishikura and “the classic minced meat potato croquette flavored with spring and summer".
From a genius avant-garde musician to exiled Russians.
Cabbage lover’s rolled cabbage
The late Toru Takemitsu painted cabbage stew in a metal basin in his dying bed that he had eaten when he was young. Exiled Russians longed for Russian orthodox cabbage soup in New York. Enjoy with plenty of beef tenderloin broth and cabbage broth.
Sakunosuke Oda's curry or the desperate vegetable dry curry
Famous mixed curry from "Jiyuken" in Osaka became popular when Sakunosuke Oda introduced in his novel "Meoto Zenzai". Gourmet curry with plenty of Nasu ingredients, featuring the finely chopped vegetables and the outstanding “desperate” spaghetti which was introduced in "Dining Table Ichigo Ichie" by Hiroshi Nagata.
With the illustration card by Ryu Niimi ¥1,700
About Professor Ryu Niimi:
Curator, art critic and artist
Graduated from the Department of French Literature at Keio University
Professor at Musashino Art University.
Isamu Noguchi Garden Museum Curator
Former Director of Oita Prefectural Museum of Art
Author of books such as "Curator's Finest Art Guide", "Isamu Noguchi: Journey to Art of Garden" (Musashino Art University Press)
Awarded the Western Art Foundation Academic Award for supervision of "Vienna Craft 1903-1932" Exhibition (Panasonic Shiodome Museum) in 2011
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